BLOG

Bent u geïnteresseerd in Shiatsu, ontspanningsbehandelingen, voedingsadvies volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze en meer? Volg dit blog en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Wat heeft een tuinslang met Shiatsu te maken?

09 maart 2019

Bij een tuinslang die platgetrapt en in kronkels in de tuin ligt, is het water gestagneerd. Laat staan als hij er de hele winter al zo bij ligt. Trek je de tuinslang recht en schudt je even dan loopt het water eruit, een teken dat er beweging is en de boel weer door gaat stromen. Dat is nou precies wat Shiatsu doet met je meridianen. De meridianen lopen net als zenuwen en bloedvaten door je hele lichaam. Zoals zenuwen informatie overdragen en bloevaten bloed transporteren, zo vervoeren meridianen levensernergie, oftewel Qi door je lichaam. Je ziet het niet maar kan het wel subtiel waarnemen, denk maar aan termen als; bruizen van energie, niet lekker in je vel zitten, iets niet los kunnen laten, een knoop in je maag, een brok in je keel. Je lichaam is de grote vertaalmachine van alle emotionele processen. En andersom; zo gaat een gebroken ledemaat of een lichamelijke klacht ook tussen je oren zitten. Doordat je van alles in je leven meemaakt kan je uit balans raken.

Je lichaam zoekt telkens zelf de weg terug naar het evenwicht, maar soms lukt dat niet goed.

Shiatsu helpt het lichaam te herinneren hoe het bedoeld is te zijn en kan hierdoor helpen de boel vlot te trekken. Het is een eeuwenoude drukpuntmassagetechniek uit Japan, gebaseerd op het meridiaanstelsel en de Vijf-elementen. Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden, alle soorten klachten, ontspanning en onderhoud, ter ondersteuning en preventie. Een Shiatsutherapeut rekt je uit en schudt je op, ontplopt je systeem, kalmeert of stimuleert de boel en draait hier en daar wat knooppunten los, net als bij een tuinslang die al een tijdje in allerlei bochten in de tuin ligt ;-) Dit nodigt je lichaam uit zelf de kraan weer open te zetten en vrijuit te gaan stromen.

De behandeling wordt over gemakkelijk zittende kleding heen gegeven op een Japans matras ( futon ) op de grond. Tijdens de behandeling ga je vaak al merken dat er beweging in je lichaam komt en hoe je opeens dieper kunt doorademen. Bijzondere gewaarwordingen, hoe je bijvoorbeeld gedraai aan je grote teen in je schouder voelt tintelen en hoe je een steeds diepere ontspanning bereikt. Na de behandeling die een uur duurt, kan je best ff de kluts kwijt zijn, en dat is ook geen wonder. Je hele systeem is als het waren op zijn kop gezet en alles moet zijn weg weer vinden. Je kunt een lome moeheid ervaren, vaker naar het toilet moeten, heldere dromen hebben, emotioneel even uit balans zijn, inzichten krijgen. Dit komt omdat je als het ware een beetje bent opgeschud, waardoor je lichaam wordt uitgenodigd het zelfhelend vermogen weer "aan" te zetten. Als je deze uitnodiging oppakt doe jij verder het grote werk precies zoals het goed is voor jou!
 

Shiatsu en de Lente

Voel je die lentekriebels al? Wil je naar buiten en in beweging komen, plannen maken en nog veel meer? Dat is de energie van het element Hout, één van de Vijf-elementen die aan de meridianen gekoppeld zijn. Hout is de lente en daarbij horen de organen Lever en Galblaas. Lever zorgt ervoor dat Qi vrij kan stromen tot in alle uithoeken van je lichaam, Galblaas bruist van de ideeën en is creatief. Als ze gehinderd worden kan je geïriteerd raken, boos worden en hoofdpijn krijgen. Na de hele winter in de vruchtbare grond en de stilte van het koude donkere Water-element, breekt de tijd van het Hout-element aan waarin nieuw leven geboren mag worden. Je wilt net als de narcissen je kopje boven de grond steken om te kijken wat voor nieuws er te beleven valt. 

Heb jij moeite met dat "wakker worden" en ben je gefrustreerd daarover, probeer dan eens een Shiatsubehandeling. Ik zal je lichaam lekker wakker schudden en uitrekken zoals na een lange winterslaap, en vooral de zijkanten van je lichaam- waar de Galblaas- en Levermeridiaan loopt extra aandacht geven, zodat jij ook de Lente van harte kan verwelkomen en weer gaat bruizen van nieuwe ideeën en energie!