BLOG

Bent u geïnteresseerd in Shiatsu, ontspanningsbehandelingen, voedingsadvies volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze en meer? Volg dit blog en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Oogsten, verzamelen en opslaan

10 september 2018

 

Al lijkt het af en toe dat de herfst al is begonnen, de zomer is nog niet voorbij! Wel begint het klimaat te veranderen, het wordt wisselvalliger, vochtiger, en de warmte blijft 's avonds niet meer zo hangen als een paar weken geleden en het wordt natuurlijk alweer veel vroeger donker. Dit betekent dat we langzaam zijn opgeschoven van het Vuur-element naar het Aarde- element. De nazomer hoort bij het Aarde-element, dit seizoen kennen we eigenlijk niet zo in het westen. De nazomer maakt een overgang tussen de zeer yange zomer en de yinne herfst. Het is het seizoen waarin de bloemen hun blaadjes laten vallen en het fruit rijp is voor de oogst. Her en der zien we dat er langs de weg weer stalletjes met pompoenen te koop aangeboden worden, en ook mogen de rijpe appels, peren, pruimen enz. weer geplukt worden. Al deze heerlijkheden groeien uit de Aarde en geven ons de zekerheid dat we voldoende eten hebben voor de komende winter.

 

Eigenschappen van het Aarde-element;

Seizoen; nazomer (dit is de periode van oogsten, overvloed en opslaan)

Richting; centrum (dit betekent dat het element Aarde geen richting heeft, het is standvastig en stabiel)

Smaak; zoet

Geluid; zingen

Kleur; geel/oranje (zoals pompoenen en wortels)

Klimaat; vochtig

Organen; maag/mild

Weefsel; spieren

Emotie; zorgen maken/piekeren

Zintuig; mond

Geur; aromatisch

 

De Aarde is de basis van ons fysieke bestaan en geeft ons al miljoenen jaren het gevoel van stabiliteit en zekerheid. De Aarde zelf is solide, ondersteunt ons en is ogenschijnlijk onbeweeglijk, wat maakt dat aardbevingen zo angstaanjagend zijn voor ons. Zo geldt ook dat wat ons in ons leven stabiliteit en ondersteuning biedt, voor ons het Element Aarde, onze zekerheid vertegenwoordigt. Dit kan een plek zijn, een relatie, een geloof, een principe of een fysiek proces zoals eten; iets wat we als geruststellend of betrouwbaar ervaren. In de eerste dagen van ons leven komt dit het beste tot uiting want dan is onze moeder continu bij ons. Zij voedt ons, troost ons, ondersteunt ons, beschermt ons, en omringt ons met haar warmte, dit zal dan ook de rede zijn waarom in vrijwel alle culturen de Aarde 'moeder' wordt genoemd. 

 

Archetype voor Aarde: De vredestichter

Als iemand een gezonde dosis Aarde in zijn karakter heeft is de persoon in staat anderen te ondersteunen en gerust te stellen. Met zijn vermogen om contact te leggen en relaties in stand te houden, voedt en stimuleert hij de verbondenheid tussen mensen en met de wereld. Hij richt zich op wat wederzijds aanwezig is  en verandert datgene wat verdeeld en elkaar tegen werkt tot een verenigd, wederzijds afhankelijk geheel. De vredestichter is kalm en stabiel en legt conflicten bij met zijn gave om tweestrijd om te zetten in harmonie. De vredestichter vertegenwoordigt genegenheid en zorg, en helpt graag mensen die het moeilijk hebben. Hij onderhandelt in het belang van de vrede en is een onvermoeibare dienaar van mensen. Mensen met een sterk Aarde component in hun karakter, houden hun wereld gaande met praktische, nuchtere intelligentie, door op de behoeften van hun gezin, vrienden en collega's te anticiperen en die te bevredigen. Deze mensen zijn vaak populair, inschikkelijk en staan stevig in hun schoenen. Uiterlijk zijn ze vaak eerder mollig dan slank, hun kracht ligt in hun massa, die de vorm heeft van een rond lichaam dat met forse heupen en dijen stevig op de grond staat. Zij kunnen goed luisteren en weten anderen aan de praat te krijgen, zodat zelfs vreemden zich op hun gemak voelen. Kortom, mensen met een sterk Aarde element zijn gezellig en opgeruimd van aard, bemoedigend, plooibaar, betrouwbaar en scherpzinnig. Zij brengen evenwicht en duurzaamheid in hun uitgebreide netwerk van relaties.

Onbalans

Is het Aarde element in het karakter te overheersend ( dus uit balans ) uit zich dit in bemoeizucht, teveel regelen, opdringerigheid, niet genoeg afstand kunnen houden en de dingen niet op z'n beloop laten of los kunnen laten. Je gaat piekeren en je maakt je snel zorgen. Is het Aarde element verzwakt of ingestort ( dus ook uit balans ) uit zich dit in teveel zachtheid en ontvankelijkheid, zich laten insluiten, geen standvastigheid en/of vastberadenheid en beperking. Lichamelijke klachten bij mensen met een verzwakt Aarde element, uit zich o.a. door oedeem in buik, heupen, benen en enkels. Verzwakte rug, pijnlijke gewrichten van enkels, knieen en heupen, zwakke pijnlijke spieren , koude gevoel, vermoeidheid, neiging om dik te worden, veel behoefte aan zoetigheid, snel blauwe plekken, verzakkinngen, spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, vermoeidheid na het eten, continu hongergevoel, of juist geen trek in eten, diaree.

In balans blijven

Omdat Maag en Milt de organen zijn die tot het Aarde element horen, is het belangrijk dat ons voedingspatroon er zo uitziet dat het goed verteerbaar is, zodat alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden en worden getransporteerd naar daar waar het nodig is. Dit voedingspatroon is niet voor iedereen hetzelfde, want dat hangt af van de constitutie, leefomstandigheden, gevoeligheden, leeftijd enz. Wel is het belangrijk om te weten wat goed voor jou is, omdat je gezondheid nou eenmaal valt of staat met wel of geen  voeding die voor jou geschikt is. Soms doet een kleine aanpassing al wonderen! Herken je bovenstaande klachten ( en er zijn er nog veel meer ), en wil je meer weten over wat voeding voor je kan doen? Kijk dan eens  op de website van Shiatsu op Texel of maak een afspraak, dan kunnen we samen kijken wat er aan jou voedingspatroon verbetert kan worden.