BLOG

Bent u geïnteresseerd in Shiatsu, ontspanningsbehandelingen, voedingsadvies volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze en meer? Volg dit blog en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Het is zomer en daar worden we blij van!

18 juli 2018

Het is alweer half juli en de zomer is in volle gang! We genieten met z'n allen volop van het mooie weer. De zomer is de tijd waarin het 'Vuur element' domineert. Vuur is verblindend, vluchtig, trillend, opwindend en alomvattend. In de zomer bereiken planten en dieren hun hoogste potentieel en bij ons roept het een gevoel van pracht en voltooiing op, terwijl we de grenzen van ons vermogen bereiken. In de zomer domineert Yang volop - licht, warmte, activiteit en interactie zijn op hun sterkst. De stuwende en doelgerichte beweging die in de Houtfase is ingezet, bereikt in de Vuurfase zijn doel. Reden voor blijdschap! Blijdschap is dan ook de emotie die het Vuurelement kenmerkt, en als er blijdschap is wordt er gelachen, en lachen is het geluid dat typerend is voor het Vuur element. Soms ontmoet je wel eens iemand, die overal om lacht, dit is typisch een gevalletje van een vuur onbalans.

Er zijn twee soorten van disbalans in het Vuurelement. Namelijk de overdreven vorm; hierin is het vuurelement een beetje doorgeschoten en er is sprake van oververhitting. Te veel vuur dus. En we kennen de ineengeklapte vorm, hierin is het vuur uitgeput en is er te weinig vuur. Als ons Vuurelement in balans is, uit dit zich op psychologisch gebied als volgt: levendig, mededeelzaam, optimistisch, vol vertrouwen, bewust, teder, toegewijd, enthousiast, alert. Op lichamelijk gebied: regelmatige hartslag, goed kunnen slapen, zachte lenige bouw, zachte warme elastische huid, goede gemoedstoestand, raakt niet snel oververhit en is blij en tevreden. Kortom, alles wat we nodig hebben voor een heerlijke zomer! Maar, is ons Vuurelement uit balans, dan voelen we ons heel anders.

Is er te veel vuur dan zien we dat iemand prikkelbaar, praatziek, hoogdravend, overdreven optimistisch, overgevoelig, sentimenteel, begerig en aanbiddend wordt. Bij te weinig vuur zien we dat iemand schrikachtig, zwijgzaam, lichtzinnig, verward, gevoelig, egoïstsich, verdwaast of paniekerig kan zijn. Al deze onbalans kan dan weer problemen geven met grenzen, ruimte, scheiding, stimulans, toekomst, dromen, expressie en denken.

Lichamelijk zien we bij iemand met te veel vuur een verhit gezicht, veel transpiratie, onregelmatige en snelle hartslag, pijn in de borst of zweertjes in de mond. Bij iemand met te weinig vuur zien we op lichamelijk gebied een langzame pols, zwak hart, raakt makkelijk afgekoeld of verhit, lage bloeddruk, valt snel flauw, duizelig, bloedarmoede, bleek met blozende wangen. Bij de lichamelijke vormen van onbalans zien we slaapstoornissen, aandoeningen van hart en bloedvaten, hartslag - en hartritmestoornissen, spraak en sensorische stoornissen, ontregeling van bloeddruk en bloedomloop.

In de zomer en herfst zijn we het meest vatbaar voor te veel vuur en in de nazomer en winter zijn we het meest vatbaar voor te weinig vuur.

Herken je bij jezelf een vuur onbalans, wat helemaal niet zo gek is in de zomer; neem dan even wat gas terug, ga lekker zwemmen, of met je voeten in een teil lauw water helpt ook. Water blust tenslotte het vuur. Zoek de schaduw op, eet en drink verfrissende voedingsmiddelen zoals muntthee, water met wat citroen en munt, eet niet te pittig, niet teveel rauwkost en pas op met alcohol. Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt (misschien niet altijd makkelijk als het zo warm is), maak je niet te druk en bovenal GENIET! Want voordat je het weet is deze prachtige zomer weer voorbij...